Cyber Security

Leaders in Finance Academy

Sprekers

Inhoud van de serie

Zestien sprekers waaronder Chief Information Security Officers van financiële instellingen, cybersecurity-specialisten, een ethisch hacker, het Nationaal Cyber Security Centrum, hoogleraren, de Nationale Politie en een onderzoeksjournalist geven professionals in de financiële sector een zo gedetailleerd mogelijk beeld van de (online) wereld van cybersecurity.

Deze serie vergroot de kennis van cybersecurity op een laagdrempelige en aantrekkelijke wijze. Je krijgt inzicht in de diverse rollen en verantwoordelijkheden binnen de financiële en publieke sector, de bedreigingen en waar deze vandaan komen, hoe een hacker te werk gaat, wat er gebeurt nadat een aanval heeft plaatsgevonden, de rol van menselijk gedrag, publiek-private samenwerking en hoe je jezelf als individu en als organisatie weerbaar kan maken tegen aanvallen.

Trailer

Kennispartners

Deze educatieve podcastserie is tot stand gekomen in samenwerking met de volgende kennispartners: de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, DUFAS, de Pensioenfederatie, House of Bèta, EY en FOX-IT.

Als belangenbehartiger van de Nederlandse bankensector zet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zich in voor een sterk, gezond en internationaal concurrerend bankwezen in Nederland. Vrijwel alle in Nederland actieve banken – inclusief vestigingen van buitenlandse banken – zijn aangesloten. Naast de gemeenschappelijke belangenbehartiging van de Nederlandse bancaire sector, streeft de NVB naar een effectieve marktwerking en houdt daarbij ook rekening met haar gesprekspartners.

Cyberveiligheid is vanwege het vertrouwelijke karakter van veel bankgegevens essentieel voor het vertrouwen van klanten in hun bank. Het voorkomen en beperken van de gevolgen van cybercriminaliteit heeft logischerwijs dan ook een hoge prioriteit binnen de bancaire sector. De NVB ondersteunt de sector bij het creëren van randvoorwaarden om door samenwerking de cyberveiligheid te bevorderen. Daarnaast vertegenwoordigt de NVB de sector naar verschillende stakeholders en de nationale en Europese politiek.

Het Verbond van Verzekeraars is de belangenvereniging van schade- en levensverzekeraars in Nederland. Het Verbond streeft naar een vitale bedrijfstak en verbindt daarvoor de belangen van de sector met die van de samenleving. Om dat doel te bereiken spreekt het Verbond dagelijks met de overheid, de (inter)nationale politiek, brancheorganisaties, toezichthouders, NGO’s en de media. Bijvoorbeeld over oudedagsvoorzieningen en sociale zekerheid, maar ook over de (brand)veiligheid van woonhuizen en bedrijven, cybersecurity of de gevolgen van klimaatverandering: de toename van weersextremen en daardoor meer schade.

Volgens het Data Analytics Centre van het Verbond bedraagt de bruto premieomzet van cyberverzekeringen in Nederland zo’n €36 miljoen euro (2021). Een ‘bescheiden’ omvang in vergelijking met de bruto premieomvang van de totale Nederlandse schadeverzekeringsmarkt van €14,9 miljard. Desondanks ziet het Verbond een groeiend aantal cyberincidenten die een steeds grotere impact hebben op bedrijven, juist in een tijd waarin de samenleving steeds sneller digitaliseert en online zakendoen aan populariteit wint. Het Verbond van Verzekeraars streeft, in samenwerking met bovengenoemde partijen, er naar de bewustwording van de risico’s te vergroten en op deze manier het risico op schade door cyberincidenten te verkleinen.

De branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland – zet zich al twee decennia in voor een gezonde vermogensbeheersector in Nederland. DUFAS telt ruim vijftig leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. De branchevereniging zet zich in om het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen te vergroten, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving.

 

De zorg voor uitvoerbare regelgeving voor financiële instellingen is de core business voor DUFAS, óók op het gebied van cybersecurity. Zo ontfermt de brancheorganisatie zich middels de expertgroep Operational Resilience & Outsourcing over de implementatie van de Digital Operational Resilience Act (DORA). In deze hoedanigheid pleit DUFAS voor een heldere taxonomie, waarmee financiële dienstverleners aan de slag kunnen om hun beleid op het gebied van cybersecurity vorm te geven.

De Pensioenfederatie is de overkoepelende belangenbehartiger van vrijwel alle Nederlandse pensioenfondsen. Al met al vertegenwoordigt de federatie namens 166 pensioenfondsen de belangen van 6 miljoen deelnemers, 3,6 miljoen gepensioneerden en 9,4 miljoen gewezen deelnemers. De pensioenfondsen aangesloten bij de Pensioenfederatie beheren samen zo’n €1.500 miljard.

Per 16 januari 2023 is de verordening voor digitale weerbaarheid (DORA) van kracht. Hiermee wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren tussen verschillende sectoren van de financiële sector en ervoor zorgen dat operationele en cyberrisico’s beter beheerd worden. Ook pensioenfondsen worden zo verplicht tot het onderhouden en testen van weerbare ICT-systemen. Datazekerheid en informatieveiligheid zijn cruciaal voor pensioenuitvoerders. De Pensioenfederatie levert daar als belangenbehartiger van de sector dan ook een bijdrage aan. De Pensioenfederatie deelt dreigingsinformatie met haar leden, stelt servicedocumenten op en voert gesprekken met toezichthouders en andere stakeholders in het domein van informatiebeveiliging. Ook is in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel het Kader Datakwaliteit ontwikkeld. Een pensioenuitvoerder die de stappen uit het Kader doorloopt, krijgt aantoonbare inzage in de kwaliteit van de pensioenadministratie en kan zich een oordeel vormen over de datakwaliteit die nodig is voor de overgang naar het nieuwe stelsel.

EY wordt gezien als één van de wereldwijde leiders in het aanbieden van cybersecurity dienstverlening. De cybersecurity tak van EY begrijpt de complexiteit van cyberdreigingen en is gespecialiseerd in het helpen van organisaties zichzelf te beschermen tegen deze dreigingen.

EY beschikt over een ruim aanbod aan cyber diensten variërend van incident response, penetration testing en vulnerability assessment. Naast deze technische cyber diensten helpt EY organisaties om te borgen dat Cybersecurity centraal staat in hun bedrijfsstrategie om innovatie te ondersteunen en hen te helpen een concurrentievoordeel te behalen in de digitale wereld.

Het cyber security team van EY is toegewijd om voorop te blijven lopen als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen, marktveranderingen en innovaties. Daarom kunnen organisaties erop vertrouwen dat EY de nodige kennis en expertise heeft om hen te helpen zich weerbaar te maken tegen cyberdreigingen

Fox-IT werd in 1999 opgericht als adviesbureau voor forensische expertise. In drieëntwintig jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot wellicht één van de meest belangrijke spelers op het gebied van cybersecurity in Nederland en werkt het onder meer samen met het Ministerie van Defensie. Met behulp van technische en innovatieve oplossingen wil Fox-IT zijn steentje bijdragen aan het creëren van een veilige (en digitale) samenleving.

Financiële instellingen bewaren en wisselen een schat aan waardevolle gegevens uit, waaronder persoonlijke identificeerbare informatie (PII) en creditcard- en bankgegevens. Dit vormt een waardevol doelwit voor aanvallers en de beveiliging daarvan trekt logischerwijs dan ook veel aandacht van toezichthouders. Fox-IT rekent een veelvoud aan financieel dienstverleners tot hun clientèle en helpt hen om het juiste niveau van IT-bescherming op te tuigen om zo cybercriminelen een stap voor te blijven.

Hoewel House of Bèta officieel gezien pas drie jaar oud is reikt de geschiedenis van de IT-detacheerder een stuk verder. Het moederbedrijf Talent&Pro zag in 1999 namelijk al het levenslicht. In de loop der jaren ontstond er bij de detacheerder een steeds sterkere stroming die zich specifiek richtte op de IT-sector, waarna de Business IT-unit in 2015 werd opgericht. De ‘bèta’s’ van de Talent&Pro bleken met hun IT-skills, cijfermatig inzicht en communicatieve vaardigheden zo gewild, dat de unit in de hoedanigheid van House of Bèta een eigen podium binnen het bedrijf kreeg.

IT is een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering van elke organisatie – IT-mogelijkheden optimaal benutten draagt niet alleen bij aan de beste klantervaring, maar verhoogt ook de productiviteit van medewerkers en organisatie. Met steeds meer mogelijkheden én bedreigingen op dit vlak is het een uitdaging die groter en groter wordt. House of Bèta gelooft in het ontwikkelen van mensen en begeleiden van professionals op het gebied van kennis, competenties en vaardigheden. Met de opgestelde ontwikkelprogramma zijn ‘Bèta’s’ in staat om innovatieve oplossingen op het gebied van IT, data, cybersecurity en softwareontwikkeling te leveren. De podcastreeks vormt een ideaal platform voor House of Bèta om zijn kennis te delen.

Luisteren in de Leaders in Finance Academy App

Om de serie te beluisteren heb je een log in nodig en die kan je verkrijgen door deze te bestellen. De prijs voor de aanschaf van een zesdelige serie (inclusief ondersteunend e-book) is eenmalig 99 euro. Daarna heb je een jaar lang de tijd te luisteren. Of krijg toegang tot alle series van Leaders in Finance Academy en luister onbeperkt een jaar lang (150 euro per jaar). Je kan de series bestellen via onze webwinkel. Bij een afname van meer dan 5 log ins kan de bestelling ook via mail ([email protected]). 

Onze educatieve podcastseries vergroten op een laagdrempelige en aantrekkelijke wijze de kennis over een specifiek onderwerp, zoals Anti Money Laundering, Bijzonder Beheer, Open Finance, Sustainable Finance en Cyber Security.

Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten