Sustainable Finance

Leaders in Finance Academy

Sprekers

Inhoud van de serie

In zes afleveringen nemen we de luisteraar mee in het volledige speelveld rond sustainable finance. We zien hoe het Akkoord van Parijs een nieuwe zwengel gaf aan de klimaattransitie. We bekijken hoe financiële dienstverleners het thema duurzaamheid sindsdien hebben opgepakt. We belichten de rol van Brussel en de Nederlandse overheid in de totstandkoming van duurzaamheidswet- en regelgeving en bespreken de rol van de toezichthouder in dit proces. Daarnaast worden de vele vormen van duurzaam financieren en beleggen uitgelicht, én de kansen en bedreigingen waar rekening mee moet worden gehouden. Tot slot werpen we ook een blik op toekomst, waarbij de vraag centraal staat welke barrières nog overwonnen moeten worden om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Zo bieden we professionals in de financiële sector een gedetailleerd beeld van de wereld van sustainable finance.

Trailer

Kennispartners

De kennispartners van deze serie zijn de kennispartners AF Advisors, CMS, Deloitte, SBR Nexus, de Nederlandse Vereniging van Banken, DUFAS, het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie. Zij ondersteunen ons bij het borgen van de kwaliteit, dragen zorg dat de inhoud aansluit bij de doelgroep en zijn in een aantal gevallen zelf spreker.

AF Advisors is een toonaangevend research & consultancy kantoor gericht op de vermogensbeheerindustrie en ondersteunt sinds 2008 vermogensbeheerders, asset owners en serviceproviders door diepgaande sectorkennis en expertise te combineren met een praktische, multidisciplinaire aanpak. Wij zijn een team van ervaren professionals uit de sector die er trots op zijn onze klanten commerciële, strategische en operationele oplossingen te bieden. Deze realiseren we door samenwerking aangevuld met praktische hands-on ervaring en geavanceerde industriekennis. Onze diensten bieden we aan op de volgende onderwerpen:
−        Investment Consultancy
−        Organizational Consultancy
−        Regulatory Consultancy
−        Structuring
Onze specifieke ervaring en expertise stelt ons in staat om onze klanten te ondersteunen bij een breed scala aan uitdagingen, waaronder strategische, tactische en operationele projecten. Wij hebben ruime ervaring in de beleggingssector en zetten deze in bij onze advieswerkzaamheden. Na onze advieswerkzaamheden stropen we ook onze mouwen op om de klus te klaren.

CMS is een van de grootste advocatenkantoren ter wereld. Met meer dan 70 vestigingen in 45 landen en ruim 5000 advocaten wereldwijd combineren wij een diepe kennis van de lokale markten met een wereldwijd perspectief. In Nederland bieden wij full-service dienstverlening en onze 160 Nederlandse advocaten, notarissen en belastingadviseurs combineren hoogwaardige expertise met creativiteit en een praktische instelling.
Binnen CMS streven wij ernaar om onze cliënten te ondersteunen bij het voeren van een duurzame bedrijfsvoering. In die hoedanigheid hebben wij een multidisciplinaire ‘sustainable finance’ aanpak ontwikkeld, een vakgebied waarin expertises op het gebied van financiering & herstructurering, toezicht, ondernemingsrecht en energy elkaar vinden. Hiermee bieden wij een holistische ESG-aanpak met verschillende specialisten van ons kantoor om u te adviseren.

Deloitte is als zakelijke dienstverlener toonaangevend in Audit & Assurance, Tax & Legal, Consultancy, Financial Advisory, en Risk Advisory. Wij bedienen bijna 90 procent van de Fortune Global 500®-ondernemingen en duizenden andere bedrijven. Onze professionals leveren meetbare en blijvende resultaten. Zij helpen zo het publieke vertrouwen in de kapitaalmarkten te versterken, stellen cliënten in staat te transformeren en te floreren en bereiden de weg naar een sterkere economie, een rechtvaardiger samenleving en een duurzamere wereld.
Met meer dan 175 jaar ervaring als financieel-zakelijke dienstverlener is Deloitte wereldwijd actief in meer dan 150 landen. Ga naar www.deloitte.nl om te zien hoe de meer dan 345.000 medewerkers van Deloitte het verschil maken. ‘Deloitte: making an impact that matters.

Dé marktstandaard voor het delen van zakelijke data.
In een snelgroeiende digitale economie moeten bedrijven in Nederland erop vertrouwen dat de uitwisseling van hun zakelijke data, zoals de SBR Jaarrekening, SBR Taxatierapport, SBR Huurinformatie en duurzaamheidsdata veilig, efficiënt en foutloos verloopt. SBR Nexus ontwikkelt en beheert dé markstandaard voor het uitwisselen van zakelijke data tussen bedrijven, organisaties en financiële instellingen.

DUFAS (voluit: Dutch Fund and Asset Management Association) zet zich al bijna twee decennia in voor een gezonde vermogensbeheersector in Nederland. Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. De branchevereniging wil meer Nederlanders die (moeten) sparen voor later, bewust(er) maken van het alternatief ‘beleggen’. Daarnaast helpt DUFAS bij het ontwikkelen van sectorstandaarden en het verbeteren van nieuwe wet- en regelgeving die invloed heeft op de sector. Duurzaamheidsregelgeving is daar een belangrijk onderdeel van. Denk bijvoorbeeld aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en ESG-wet- en regelgeving. Door onder andere samen met haar commissies en expertgroepen input te geven op (Europese) consultaties, zet DUFAS zich in om wet- en regelgeving efficiënter en beter werkbaarder te maken voor vermogensbeheerders. Een van de standpunten die DUFAS daarbij inneemt, is dat Europa een leiderschapsrol kan vervullen in de overgang naar een duurzame samenleving.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) werkt met haar leden aan een toekomstbestendige bankensector die bijdraagt aan een welvarende, duurzame en inclusieve samenleving, in Nederland en daarbuiten. De Nederlandse bankensector wil een positieve bijdrage leveren aan de verduurzaming van de samenleving. Een ambitie die verder reikt dan het (financieel) faciliteren van transities naar een duurzame(re) samenleving. De sector wil regelgeving niet afwachten, maar erop vooruitlopen. Banken kunnen veel impact bereiken als het gaat om verduurzaming van de samenleving, maar zij niet alleen. Een goede samenwerking met klanten en de overheid is daarvoor van groot belang.
Banken geven op verschillende manieren invulling aan hun ambities op het vlak van verduurzaming. Dat gebeurt op eigen titel en ook samen – in NVB-verband. Op duurzaamheid wordt intensief samengewerkt en tegelijkertijd stevig geconcurreerd. Eigen initiatief van banken is belangrijk en moet de ruimte krijgen. De NVB versterkt dat initiatief door good practices te verzamelen en te delen en door standaarden te ontwikkelen. In onze dialoog met maatschappelijke organisaties en de overheid onderzoeken we continu waar de sector het nog beter kan doen.

Het Verbond van Verzekeraars is de belangenvereniging van schade- en levensverzekeraars in Nederland. Het Verbond streeft naar een vitale bedrijfstak en verbindt daarvoor de belangen van de sector met die van de samenleving. Om dat doel te bereiken is de belangenbehartiger dagelijks in gesprek met de overheid, de (inter)nationale politiek, brancheorganisaties, toezichthouders, NGO’s en de media. Bijvoorbeeld over oudedagsvoorzieningen en sociale zekerheid in Nederland, maar ook over de beveiliging van woonhuizen of de gevolgen van klimaatverandering.
Het Verbond erkent dat de Nederlandse samenleving voor grote uitdagingen staat: klimaatveranderingen worden zichtbaarder en de noodzaak om te verduurzamen is cruciaal. Verzekeraars maken zich ernstige zorgen over de toekomstige verwacht klimaatschade door een stijgende zeespiegel, toename van droogte en meer extreme buien. Deze weersextremen vormen volgens het Verbond de grootste klimaatrisico’s voor Nederland. Het Verbond pleit dan ook voor een krachtig nationaal en internationaal klimaatbeleid, daarnaast houdt men actief zich bezig met het ontwikkelen van oplossingen voor een duurzame toekomst.

De Pensioenfederatie is de overkoepelende belangenbehartiger van vrijwel alle Nederlandse pensioenfondsen, die samen zo’n €1.700 miljard beheren voor rond de 5,9 miljoen deelnemers en 3,6 miljoen gepensioneerden.
De Pensioenfederatie zet zich in voor een waardevol pensioen en een leefbare wereld, nu en in de toekomst. De belangenbehartiger stelt dat pensioenfondsen – vanwege hun natuurlijke focus op de lange termijn – per definitie beleggers zijn met een lange horizon. Ze dragen op een verantwoorde en duurzame wijze hun steentje bij en leggen daar ook steeds meer de focus op. De aangesloten deelnemers vinden dit ook in toenemende mate belangrijk.
Bestuurders van pensioenfondsen zien volgens de Pensioenfederatie dat een goed pensioen niet alleen draait om een inkomen voor later, maar ook om de wereld van later. De Pensioenfederatie heeft zich met enkele leden in 2019 aangesloten bij het Klimaatcommitment financiële sector (klimaatcommitment.nl) en ondersteunt vanuit het IMVB-convenant haar leden bij de implementatie van de OESO-richtlijnen en de UNGP’s in hun beleid en beleggingspraktijk.

Luisteren in de Leaders in Finance Academy App

Om de podcast series te kunnen beluisteren heb je log in gegevens nodig. Deze kunnen op twee manieren worden verkregen. Grote kans dat jouw werkgever log ins heeft afgenomen zodat iedereen in de organisatie er gebruik van kan maken. Daarnaast is het mogelijk om de serie zelf aan te schaffen en deze later eventueel te declareren bij je werkgever. De prijs voor de aanschaf van een zesdelige serie (inclusief ondersteunend e-book) is eenmalig 99 euro. Daarna heb je een jaar lang de tijd te luisteren (circa 4 uur audio materiaal per serie). Je kan ook alle series bestellen voor 150 euro. Druk op de onderstaande knop om een bestelling te plaatsen. Als je meer dan vijf series af wil nemen stuur je het beste een email naar [email protected] om de bestelling te plaatsen. Je aankoop van de serie is onderhevig aan onze algemene voorwaarden en privacy policy. Als je eenmaal toegang hebt kan je de app hier downloaden:

Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten