In deze aflevering van de Leaders in Finance Compliance Podcast spreken we met Loet van Stekelenburg, sociaal psycholoog en gedragswetenschapper bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Loet promoveerde op het effect van boetes binnen het karteltoezicht. Helpt een boete echt om bedrijven af te schrikken? Wat maakt dat bedrijven wel of niet naleven? Hoe groot is de rol van pakkans en boetehoogte? En waarom blijken morele overtuigingen en kennis van de regels soms bepalender dan financiële prikkels? Hoe ontstaat kartelvorming precies? Is er een herkenbaar patroon? Wat maakt nauwe contacten tussen concurrenten risicovol? Hoe beïnvloedt de context — zoals brancheverenigingen of legale samenwerkingen — het gedrag? En in hoeverre is het management zich bewust van grensoverschrijdend gedrag? Daarnaast bespreken we hoe gedragswetenschappers toezicht versterken: hoe kun je compliance stimuleren zonder alleen te dreigen? Waarom is communicatie over boetes zelf een gedragsinterventie? En hoe werkt het clementieprogramma — en waarom is dat lastig uit te leggen? Tot slot: hoe bepaal je als toezichthouder of iets verleiden of misleiden is? Wat betekent dat voor consumentenbescherming én voor compliance in de financiële sector?
Loet deelt inzichten uit zijn promotieonderzoek én uit zijn tien jaar bij de ACM. Luister nu!

***
—> Volg de Leaders in Finance Compliance Podcast via Linkedin.
—> De Leaders in Finance Compliance Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Cense, Deloitte, Kayak, Rabobank, en Osborne Clarke.
–> Wanneer lezen beter uitkomt dan luisteren dan is hier de transcriptie te vinden: Loet van Stekelenburg transcriptie